Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Η ΑΦΙΣΟΡΥΠΑΝΣΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Τέτοιο χαρτομάνι δεν είχαμε δει στη Νάξο ούτε στις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.
Τη μια η Χαρούλα, την άλλη ο Πλούταρχος, κάθε γωνιά της Νάξου, κάθε κολώνα και κάθε ορατό σημείο γέμισε αφίσες και πανό. Οι περισσότερες από αυτές παραμένουν για μέρες, καταστρέφοντας κάθε έννοια αισθητικής και γεμίζοντας αρνητικές εντυπώσεις τους επισκέπτες. Για μας τους μόνιμους κατοίκους δε λέω τίποτε. Εμείς οι άμοιροι είμαστε ούτως ή άλλως τα υποζύγια που υπομένουν κάθε καλοκαίρι όλο αυτό το αυτοκινητομάνι, την πολυκοσμία, το σκουπιδομάνι, το θόρυβο, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και όλα τά άλλα "καλά" του τουρισμού.
Φέτος όμως έβαλε το χεράκι της και η Δημοτική Αρχή για να γίνει, λέει, η Νάξος πιο ελκυστική, να τραβήξει κόσμο κι από τα γύρω νησιά. Ο τρόπος που βρέθηκε ήταν αυτός που περιγράφτηκε παραπάνω. Γέμισε δυο φορές το στάδιο της Νάξου από Έλληνες, η εντύπωση όμως των τουριστών από όλη αυτή την κατάσταση θα αποτυπωθεί δυστυχώς στο μέλλον και δε φαντάζομαι ότι ήταν θετική. Δυο τρεις χρονιές αν ξαναγίνει αυτό θα διώξουμε οριστικά τον τουρισμό από το νησί μας κι ας λένε αυτοί που τα οικονόμησαν από τις φετινές συναυλίες ότι ευεργέτησαν το νησί. Μόνο ζημιά έκαναν στην εικόνα της Νάξου με τέτοια υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τις αφίσες.

Αν ήταν άξιοι να κάνουν συναυλίες χωρίς αυτό το αφισομάνι, τότε θα λέγαμε όλοι "μπράβο τους", αλλά με τέτοιο τίμημα λέμε όλοι "αίσχος".

Αναρωτιέμαι γιατί τόσες μουσικές ή άλλες πολιτιστικές βραδιές που διοργάνωσε ο ΠΟΔΝ δε διαφημίστηκαν σχεδόν καθόλου και δυστυχώς είχαν μικρή προσέλευση παρά την πολιτιστική τους αξία και οι δύο τελευταίες συναυλίες διαφημίστηκαν τόσο έντονα; Μήπως επειδή οι πρώτες είχαν ελεύθερη είσοδο ενώ οι τελευταίες είχαν εισιτήριο; Follow the money, λένε οι Αμερικανοί για να βρεις την αιτία των όσων συμβαίνουν και φαίνεται ότι δεν έχουν άδικο.

Πρόταση

Ο Δήμος Νάξου θα μπορούσε να κάνει κάτι πολύ απλό, προσοδοφόρο και αποτελεσματικό. Να καθιερώσει ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για την ανάρτηση αφισών από οποιονδήποτε πολίτη. Κάθε ενδιαφερόμενος θα επισκέπτεται το Δήμο άμεσα και θα δηλώνει τον αριθμό των αφισών που θα αναρτήσει. Αφού σφραγιστεί κάθε αφίσα στο πίσω μέρος, ο ενδιαφερόμενος θα προπληρώνει ένα ποσό της τάξης των 100 - 1000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των αφισών και θα παίρνει την απόδειξή του. Αφού αναρτήσει τις αφίσες, θα είναι υποχρεωμένος να τις ξηλώνει μέσα σε δύο μέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία της εκδήλωσης στην οποία αναφέρονται. Αν αυτό γίνει θα τους επιστρέφεται ένα μεγάλο μέρος του προκαταβληθέντος ποσού, αν δε γίνει αυτό, ο Δήμος θα παρακρατεί όλο το ποσό και θα ξηλώνει τις αφίσες με ευθύνη δική του. Αν διαπιστωθεί ότι έχουν αναρτηθεί περισσότερες από τις δηλωμένες αφίσες, κάτι που θα διαπιστώνεται εύκολα από την απουσία σφραγίδας στο πίσω μέρος της αφίσας ή αφίσες χωρίς την παραπάνω διαδικασία, θα καταβάλλεται επιπλέον πρόστιμο για όποιον παραβεί την διάταξη αυτή. Τέλος, ο Δήμος θα πρέπει να ορίσει σε ποια ακριβώς σημεία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κολλάνε αφίσες.
Είναι ιδιαίτερα απλές διαδικασίες, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα: (α) τη συγκέντρωση χρημάτων από το Δήμο για πολιτιστικούς σκοπούς και (β) τη διατήρηση του περιβάλλοντος σε σε καλή κατάσταση, (γ) την αναζήτηση άλλων εναλλακτικών και φιλικών στο περιβάλλον τρόπων διαφήμισης πέρα από την αλόγιστη χρήση χαρτιού και μουσαμά.

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE