Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Να επανεξεταστεί το κυκλοφοριακό σε νέα βάση

Ήταν άλλη μια κυκλοφοριακή μελέτη που απέτυχε. Έτσι θα θυμόμαστε τη φιλότιμη προσπάθεια που έγινε αλλά ουδέποτε ευδοκίμησε. Αναμφισβήτητα έγιναν λάθη. Υπήρχαν πολλά γκρίζα σημεία στη μελέτη, πολλά προβλήματα δημιουργούνταν, λιγότερα λύνονταν. Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν ανήκουν σε κανέναν ειδικό μελετητή, προκύπτουν από την κοινή λογική, από την οφθαλμοφανή, την κραυγαλέα αδυναμία εφαρμογής της μελέτης σε πολλά επίμαχα σημεία (βλέπε έξοδο στην Παπαβασιλείου από στροφή καφενείου Μελανίτη, βλέπε μονοδρόμηση του περιφερειακού Χώρας-Εγγαρών, βλέπε συσσώρευση του κυκλοφοριακού φορτίου στον ποταμό, βλέπε έλλειψη χώρων στάθμευσης, κοκ.).
Πώς να υλοποιηθεί τέτοια μελέτη;
Μήπως τα αποτελέσματα από ενδεχόμενη εφαρμογή της δεν ήταν εύλογα;
Μήπως οι αντιδράσεις των δημοτών ήταν παράλογες;
Κι αν ακόμη ήταν, δε θα έπρεπε να γίνουν σεβαστές;
Δεν ήταν ούτε 33, ούτε 1033 αυτοί που αντιδρούσαν, ήταν η συντριπτική πλειονότητα των Ναξιωτών, οι οποίοι διέβλεπαν τη χειροτέρευση της κατάστασης από την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Το κυκλοφοριακό της Χώρας αποτελεί αναντίρρητα σημαντικό πρόβλημα για το νησί μας. Η απρόσκοπτη μετακίνηση των οχημάτων, η διευκόλυνση της πρόσβασης και η εύκολη στάθμευση αποτελούν ζητούμενα για κάθε αστική περιοχή που έχει αναπτυχθεί τόσο άναρχα όσο η πόλη της Νάξου. Γι αυτό, το πρόβλημα θα πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστεί. Δε χρειάζεται ειδικό μελετητικό γραφείο για να μας λύσει το πρόβλημα, μπορούμε εμείς οι ίδιοι να βρούμε την καλύτερη λύση.
Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν καθίσουν όλες οι πλευρές στο ίδιο τραπέζι με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Οι δημοτικές παρατάξεις, οι σύλλογοι, οι επιχειρηματίες και οι ιδιώτες θα πρέπει να κληθούν ξανά σε διαβούλευση για το κυκλοφοριακό. Αυτή τη φορά όμως η διαβούλευση να είναι ουσιαστική. Εναλλακτικές προτάσεις θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι προκειμένου να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των ρυθμίσεων. Μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος δε φαίνεται να είναι εφικτή, γιατί όπως φάνηκε μεταθέτει τα προβλήματα από τη μια περιοχή στην άλλη. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να ειδωθούν ξεχωριστά για κάθε περιοχή της πόλης και όχι ενιαία γιατί τότε δημιουγούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η αδυναμία εφαρμογής των ρυθμίσεων σε μια περιοχή δεν πρέπει να αποκλείει τη δυνατότητα κυκλοφοριακών παρεμβάσεων σε άλλη περιοχή της πόλης.
Ανεξάρτητες τοπικές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, λοιπόν, και όχι ένα άκαμπτο σύνολο ρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους χωρίς καμιά δυνατότητα επιμέρους προσαρμογών.

Η λογική του "ολα ή τίποτε" δε βγαίνει σε καλό του τόπου μας τελευταία. Μικρές παρεμβάσεις λοιπόν για να τελεσφορούν.
Κι επειδή η κριτική είναι ανέξοδη, όταν γίνεται χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, εν ευθέτω χρόνω θα καταθέσω μια πρόταση που φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το κυκλοφοριακό.

Κων/νος Κλουβάτος


Γόνιμη αντιπολίτευση, όχι "τρικλοποδιές".

Άλλη μία λέξη που διαπιστώνω τελευταία ότι χρησιμοποιείται με λανθασμένο τρόπο εδώ στη Νάξο είναι η λέξη αντιπολίτευση και δη η δημοτική αντιπολίτευση. Εστιάζω συγκεκριμένα στο Δήμο Νάξου.
-Τι δεν είναι αντιπολίτευση;
-Στείρα αντιπαράθεση για το θεαθήναι, εξαπόλυση ή απόκρουση κατηγοριών, αποφυγή ευθυνών, παρεμπόδιση θετικών πρωτοβουλιών, απόλυτη άρνηση για ουσιαστικό διάλογο, αποφυγή κατάθεσης προτάσεων, λαϊκίστικες κορώνες, συνεχής υπολογισμός του πολιτικού κόστους, μοναδική έννοια τη φθορά της πλειοψηφούσας αρχής;
-Η απάντηση φυσικά είναι αρνητική.
-Όχι, η αντιπολίτευση ως έννοια δεν έχει καμία σχέση με τις παραπάνω συμπεριφορές.
-Και τι είναι τότε αντιπολίτευση;
-Αντιπολίτευση είναι η ειλικρινής διάθεση για συζήτηση με επιχειρήματα, η ανάληψη ευθυνών, η καλόπιστη κριτική που συνοδεύεται και από αυτοκριτική, η διατύπωση ρεαλιστικών εναλλακτικών προτάσεων για κάθε ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης, η ανάδειξη θεμάτων και ο εποικοδομητικός έλεγχος της δημοτικής αρχής.

Δύο πρέπει να είναι τα κριτήρια τα οποία θα καθορίζουν την ψήφο των δημοτών στις δημοτικές εκλογές:
(α) Για τα έργα που υλοποιήθηκαν: Ποια ήταν η πραγματική ωφέλεια για τον τόπο; Τίνος η συμβολή ήταν περισσότερο θετική και γόνιμη στην υλοποίηση των έργων;
(β) Για τα έργα που δεν υλοποιήθηκαν: Ποια ήταν η πραγματική ωφέλεια ή η ζημιά για τον τόπο; Ποιος συνέβαλε ή ποιος είναι υπεύθυνος για τη μη υλοποίησή τους;

Γόνιμη αντιπολίτευση λοιπόν, όχι "τρικλοποδιές".

Κων/νος Κλουβάτος

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE