Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Δυστυχώς … επαληθευτήκαμε: Τα λύματα του Κυνιδάρου διοχετεύονται στο νερό της λιμνοδεξαμενής των Εγγαρών

Επί χρόνια τώρα καταγγέλουμε και στηλιτεύουμε την αδιαφορία των αρμοδίων αρχών για την κατάσταση με τα λύματα του Κυνιδάρου, τα οποία εισέρχονται στο νερό που χρησιμοποιεί η Χώρα, τόσο (α) μέσα από την εφημερίδα του χωριού «εν Κυνιδάρω», και (β) μέσω του ΜΠΛΟΓΚ: http://naxos-think.blogspot.com/.
Πραγματικός «κόλαφος» είναι το πρόσφατο έγγραφο του Επαρχείου Νάξου προς το Δήμο Νάξου που δημοσιεύεται στην "Κυκλαδική" (14/1/2009), το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί την άμεση διακοπή της υδροληψίας από τη λιμνοδεξαμενή Εγγαρών καθώς και την άμεση διακοπή της διοχέτευσης των λυμάτων του Κυνιδάρου στο ρέμα που τα οδηγεί στη λιμνοδεξαμενή. Ένα έγγραφο «καταπέλτης» για όλους όσοι αδιαφορούν εγκληματικά για το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια που το βροντοφωνάζουμε μόνο εμείς οι Κυνιδαριώτες, λες και είναι αποκλειστικά δικό μας πρόβλημα. Λες και δεν αφορά πρωτίστως την υγεία των κατοίκων της Χώρας Νάξου.
Την ώρα που τα λύματα του Κυνιδάρου συνεχίζουν να ρέουν ανεμπόδιστα στη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου, σχεδόν ομόφωνα, εγκρίνει τη σύνδεση των υπόλοιπων παραλιών του Δήμου (μέχρι και το Καστράκι) με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο της Χώρας για να οδηγηθούν τα λύματα της περιοχής στο βιολογικό καθαρισμό. Για τον Κυνίδαρο μισές κουβέντες, διχασμένες απόψεις για το αν θα πρέπει να γίνει τοπικός βιολογικός καθαρισμός ή αν θα πρέπει να συνδεθεί και ο Κυνίδαρος με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου στα πρότυπα των υπόλοιπων χωριών του Δήμου, παλινωδίες και ματαιώσεις. Από μελέτη σε μελέτη κι από συρτάρι σε συρτάρι.
Οι κάτοικοι της Χώρας με στεντόρεια φωνή, την οποία δε θα μπορούν να αγνοήσουν οι τοπικοί μας άρχοντες, θα πρέπει να απαιτήσουν άμεση επίλυση του προβλήματος. Οφείλουν να καταδικάσουν όσους με οποιαδήποτε παράλειψη, κωλυσιεργία, αμέλεια ή αδιαφορία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Εμείς οι Κυνιδαριώτες, παρόλο που δεν είμαστε οι τελικοί αποδέκτες των λυμάτων του χωριού μας, θα συνεχίσουμε να βροντοφωνάζουμε και να απαιτούμε επίλυση του προβλήματος, επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καταλήγουν στις βρύσες συμπολιτών μας.
Τέλος, σε περιόδους λειψυδρίας και επιτακτικής ανάγκης για σωστή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων - είτε πρόκειται για διαχείριση επιφανειακών είτε πρόκειται για διαχείριση υπόγειων υδάτινων πόρων - απαιτείται υπευθυνότητα από όλους, πολύ περισσότερο από τους αιρετούς μας άρχοντες.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου να συνέλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να συζητήσει το θέμα και να αναθεωρήσει το τεχνικό του πρόγραμμα προκρίνοντας ως πρώτης προτεραιότητας έργο τη σύνδεση του Κυνιδάρου με το βιολογικό καθαρισμό της Χώρας. Επίσης να διερευνηθούν και να αποδοθούν ενδεχόμενες ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο.

Κων/νος Κλουβάτος

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE