Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

1η Ανοιχτή επιστολή προς το νέο Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,


Κάνοντας το νέο ξεκίνημα για τον τόπο μας, έχεις την αμέριστη στήριξη των δημοτών του νέου Δήμου। Μια στήριξη όμως που μπορεί να θεωρείται δεδομένη μόνο αν υπάρξει αποτελεσματικότητα και τηρηθούν αυτονόητες αρχές δημοκρατικής συμπεριφοράς: Ο Δωδεκάλογος της επιτυχίας:



1। Ιεράρχησε εξαρχής με ορθό τρόπο τις προτεραιότητες του νέου Δήμου ή καλύτερα κάλεσε τους Δημότες να τις θέσουν μέσα από ανοιχτή διαβούλευση। Το καλό ξεκίνημα προοιωνίζεται μια καλή θητεία।



2. Συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο με σύνεση και με βάση όχι τον αριθμό των ψήφων, αλλά τις πραγματικές ικανότητες και την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα των συνεργατών σου.



3. Αναδιοργάνωσε τις υπηρεσίες του Δήμου με γνώμονα τις πραγματικές ικανότητες, τα τυπικά προσόντα και την εμπειρία των υπαλλήλων. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα είναι ο στυλοβάτης της δημοτικής αρχής και η αιχμή του δόρατος για την αποτελεσματικότητά της.



4. Μη διστάσεις να αναθέσεις πρωτεύοντες ρόλους σε «εξωκοινοβουλευτικά» πρόσωπα, όχι με το κριτήριο της στήριξης που σου παρείχαν προεκλογικά, αλλά με το δικό σου κριτήριο της εμπιστοσύνης στις ικανότητές τους και την αποτελεσματικότητά τους. Το όφελος θα είναι πρωτίστως για σένα και για τον ίδιο τον τόπο μας.



5. Κράτα την πόρτα του γραφείου σου πάντοτε ανοιχτή για όλους τους Δημότες. Μην αρχίσεις όμως τις μικροεξυπηρετήσεις και τις χάρες σε κάποιους λίγους, γιατί θα χάσεις την εκτίμηση της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών.



6. Ενεργοποίησε τους νέους, δείξε τους εμπιστοσύνη και ανάθεσέ τους υπεύθυνους ρόλους. Θα είναι η καλύτερη επένδυση για τον τόπο αλλά και για σένα μελλοντικά.



7. Κάνε τη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου συμπαραστάτη και αρωγό στην προσπάθειά σου, υιοθετώντας τις θετικές προτάσεις της και αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες και ενστάσεις της. Ο γόνιμος διάλογος και η διαλλακτικότητα θα εξασφαλίσουν σύμπνοια και αποδοχή, ισχυροποιώντας τελικά τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.



8. Να θυμάσαι, πριν από κάθε θετική απάντηση που θα δώσεις στα ατομικά αιτήματα των δημοτών, ότι δε χρωστάς τίποτα σε κανέναν ατομικά, αλλά χρωστάς τα πάντα σε όλους συλλογικά. Προχώρα λοιπόν σε αποφάσεις που ωφελούν το σύνολο και όχι τους λίγους ή τον ένα.



9. Αποδεσμεύσου από τις ενδεχόμενες κομματικές υπαγορεύσεις. Κλείσε τ’ αυτιά σου στις παραταξιακές σειρήνες και τις ποικιλόμορφες πιέσεις που αναμένεται να σου ασκηθούν για εξυπηρετήσεις ημετέρων. Είναι καθολικό αίτημα των πολιτών.



10. Τήρησε ως αδιαπραγμάτευτη την αρχή της «ισόρροπης ανάπτυξης» για να ωφεληθούν όλες οι περιοχές του νέου δήμου στον ίδιο βαθμό. Καλό θα είναι μάλιστα να άρεις τις αδικίες του παρελθόντος για κάποιες περιοχές του Δήμου. Το αίσθημα δικαιοσύνης θα αποδειχτεί και για σένα πολύτιμο μελλοντικά.



11. Κάνε ρήξεις και συγκρούσου με κατεστημένα συμφέροντα ομάδων, δείχνοντας αποφασιστικότητα να προχωρήσεις το έργο σου. Μην αμφιταλαντευτείς ποτέ αν, πριν ή μετά από κάποια απόφαση, συναντήσεις οργανωμένες αντιδράσεις. Πάνω από όλα το κοινό συμφέρον.



12. Τέλος, να θυμάσαι ότι η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών αποτελεί βασική προϋπόθεση επιτυχίας. Και δεν απαιτεί πάντοτε χρήματα, αλλά σοβαρή και υπεύθυνη ενασχόληση της δημοτικής αρχής και ενεργοποίηση των ίδιων των δημοτών.



Με ευχές για επιτυχία στο δύσκολο έργο σου!



Κων/νος Κλουβάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE