Μια από τις κορυφαίες δράσεις της πλούσιας –και φέτος- πολιτιστικής περιόδου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δρυμαλίας, στην οποία συμμετείχαν ενεργά 10 ομάδες των 4-5 ατόμων ήταν και το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού». Μια καλομελετημένη δράση, άψογα οργανωμένη και απαιτητική τόσο για τους οργανωτές της όσο και για τους «εξερευνητές» που έλαβαν μέρος. Το «κρύψιμο» του θησαυρού απαιτούσε την τοποθέτηση 10 στοιχείων (ένα για κάθε ομάδα) σε πολλά διαφορετικά και διαμετρικά αντίθετα σημεία του Δήμου Δρυμαλίας, τα οποία θα οδηγούσαν βηματικά στα επόμενα στοιχεία και στο τέλος στο θησαυρό. Οι απαιτήσεις πολλές, τόσο σε χρόνο προετοιμασίας όσο και σε πνευματική εργασία, αφού τα στοιχεία ήταν πολλά, τελείως διαφορετικά μεταξύ τους και συνδύαζαν παράδοση, νέες τεχνολογίες, περιήγηση σε σημαντικά σημεία της περιοχής. Το ίδιο περίπλοκη και απαιτητική ήταν και η διαδικασία αναζήτησης του θησαυρού για τους συμμετέχοντες.
Είχαμε την τύχη να λάβουμε μέρος στο κυνήγι του θησαυρού με την προσωνυμία «Κουρσάροι του Αιγαίου», έχοντας να αντιμετωπίσουμε τους "Πειρατές", τους "Σκανιάδες", τα "Τζιμάνια", τους "Ανώνυμους", τη "Μυθωδία", τους "Λέοντες", τα " Αστροπελέκια", τους "Ατίθασους" και το "Χ.Ο.Φ."
Όλες οι ομάδες αποδείχτηκαν «σκληρά καρύδια», αφού οι περισσότερες από αυτές προχώρησαν ως το τέλος, καταφέρνοντας να βρουν και να αποκωδικοποιήσουν τους γρίφους, τα κρυπτόλεξα, τις γεωγραφικές συντεταγμένες και τα υπόλοιπα στοιχεία που συνάντησαν στο δρόμο τους και έφτασαν μέχρι το θησαυρό.
Αξέχαστη η εμπειρία για όλους μας και πρωτόγνωρη για όσους δεν είχαμε ξαναλάβει μέρος σε παρόμοια δραστηριότητα. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μέρη άγνωστα στους περισσότερους Ναξιώτες, όπως η «Νεκρόπολη» του Τσικαλαριού κάτω από το «Απάνω Κάστρο», να μάθουμε την «Οξώπετρα», δηλαδή τη βραχονησίδα απέναντι από την Αγιασσό, να γνωρίσουμε τις μαούνες της Μουτσούνας, το Λιοτρίβι του Δαμαλά, κ.ο.κ.
Όποιος είχε την τύχη να παρακολουθήσει άλλες εξίσου επιτυχημένες δράσεις, όπως τα Ναξιομαγειρέματα στο Δανακό, την έκθεση χειροποίητων έργων στο Φιλώτι, τη χορωδία της Θεσσαλονίκης στο Χαλκί, τη συζήτηση για τον «Καλλικράτη», κ.ο.κ. θα κατέληγε αβίαστα στ παρακάτω συμπέρασμα:
Ότι ο πολιτιστικός θησαυρός της Δρυμαλίας και της Νάξου «κρύβεται» τελικά στη δραστήρια «παρέα» του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δρυμαλίας. Αυτό τον ανθρώπινο θησαυρό θα πρέπει να «ανακαλύψει» η αυριανή καλλικράτειος δημοτική αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και να τον αξιοποιήσει κατάλληλα, αναθέτοντάς του εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τα πολιτιστικά θέματα του νησιού μας.
Κων/νος Κλουβάτος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου