Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Να χτίσουμε το μέλλον της Νάξου με νέα υλικά

Επανέρχομαι στο θέμα της καθόδου υποψηφίων Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, καθώς έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και πρόσωπα, από εκείνα τα πρόσωπα που έχουν ήδη εμπλακεί στην τοπική αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια, η προσφορά μάλιστα των οποίων για τον τόπο μας δεν είναι βέβαιο ότι έχει εγγραφεί θετικά στη συνείδηση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας όλα αυτά τα χρόνια. Ο τρόπος διοίκησης, η αναποτελεσματικότητα, η αποχή από κρίσιμες αποφάσεις είναι δύσκολο να αξιολογηθούν θετικά από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας.
Επιπροσθέτως, το μεγάλο ίσως μειονέκτημα πολλών από τους μέχρι σήμερα ενδιαφερόμενους και όσων τους πλαισιώνουν είναι η σαφής πολιτική τους ταύτιση με ένα κόμμα εξουσίας, στα οποία αποδίδεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων η ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όσο λοιπόν κι αν πασχίζουν σήμερα οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να «αποκρύψουν» την κομματική τους ταυτότητα, όσο κι αν προσπαθούν να δείξουν κομματική αποστασιοποίηση, είναι αδύνατο να γίνουν πιστευτοί για τις αγαθές τους «υπερκομματικές», «αδέσμευτες», «ανεξάρτητες», «πολυσυλλεκτικές» προθέσεις. Άλλωστε, κάθε φορά, όλοι εμφανίζονται υπερκομματικοί, χωρίς ταυτόχρονα να απαρνούνται την ενδεχόμενη «στήριξη» των κομμάτων τους ή ακόμη και το κομματικό «χρίσμα», αυτό που θα τους προσδώσει προοπτική νίκης, αλλά στο τέλος αποδεικνύεται ότι το εγχείρημά τους, ανεξάρτητα από την εκλογική έκβαση, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αυτοδιοικητικά αποτελέσματα.
Αντί να τους ενδιαφέρει πρωτίστως η ικανότητα των προσώπων που θα απαρτίσουν το αυριανό δημοτικό συμβούλιο του διευρυμένου καλλικρατικού Δήμου, επικρατεί τελικά η κομματική – παραταξιακή λογική κατάρτισης ψηφοδελτίων, η οποία οδηγεί τελικά στην αδυναμία στράτευσης ικανών, άξιων, αποτελεσματικών προσώπων που θα μπορούν να εγγυηθούν την αποτελεσματική διοίκηση του Δήμου, αλλά στην εμπλοκή προσώπων που κουβαλάνε πολλούς ψήφους, όχι όμως αναγκαία και τις ικανότητές ή την επιθυμία να υπηρετήσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Κοντολογίς, πιέζονται άνθρωποι να πλαισιώσουν τα κομματικά ψηφοδέλτια με γνώμονα το εκλογικό αποτέλεσμα και όχι τη μετεκλογική αποτελεσματικότητα αυτών των προσώπων. Και τα αποτελέσματα από τα χρόνια που πέρασαν είναι γνωστά: Μικροκομματικές, πελατειακές, ρουσφετολογικές, μεροληπτικές, αδιαφανείς, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και πρακτικές που οδηγούν στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση, στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής μας.

Τίθενται λοιπόν τα παρακάτω ερώτηματα:
- Τι θετικό έκαναν οι μέχρι τώρα υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι συνεργάτες τους για τον τόπο μας, προκειμένου να τους εμπιστευτεί ξανά η τοπική κοινωνία;
- Ποια η προσωπική συνεισφορά τους στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων ζωτικής σημασίας που χρονίζουν, όπως η επισκευή και βελτίωση του λιμανιού, η χωροθέτηση εμπορικού λιμανιού, ο ΧΥΤΥ, η λειτουργία του νοσοκομείου, το δικαστικό μέγαρο, η διαχείριση του νερού, η προστασία του περιβάλλοντος, το κυκλοφοριακό, οι σύγχρονες αθλητικές και εκπαιδευτικές υποδομές, κ.ο.κ.
- Ποια είναι δηλαδή η παρακαταθήκη τους που δικαιώνει την αξίωσή τους να αναλάβουν ηγετική θέση στα διοικητικά δρώμενα του τόπου μας;

Θα μπορούσαν όμως τα ερωτήματα να τεθούν και διαφορετικά:
- Ποια η ευθύνη των υποψηφίων για τα έργα που σήμερα κρίνονται λειψά ή άστοχα χωροθετημένα, όπως τα σχολεία δίπλα στο νοσοκομείο, το ήδη κορεσμένο λύκειο, το ήδη κορεσμένο δημαρχείο, το νεκροταφείο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τα Δημοτικά Σφαγεία που λειτουργούν μέσα στο σκουπιδότοπο, κ.ο.κ. Ακόμη κι αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι λανθασμένες επιλογές, όπως η λανθασμένη χωροθέτηση (Κορφή Ξύδι) λανθασμένου έργου (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ).
- Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια από την αυτοδιοικητική τους θέση για την ανάπτυξη και βελτίωση των όρων ζωής των κατοίκων των χωριών, στα οποία δόθηκε η χαριστική βολή και εγκαταλείφθηκαν στο έλεος του θεού αποκλεισμένα από τα κέντρα των αποφάσεων;
- Ποιες "ευεργεσίες" προς τον τόπο σκοπεύουν να προσφέρουν αυτή τη φορά; Με ποιες ιδέες, με ποια αξίες, με ποιο όραμα;

Τελικά το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι:

- Υπάρχει εναλλακτική πρόταση για να ξεπεράσουμε την κομματική φαυλότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Ευτυχώς για το μέλλον του τόπου μας η απάντηση είναι θετική, ταυτόχρονα όμως και μοναδική:
Η μοναδική εναλλακτική λύση, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει και τη μέγιστη αποδοχή από τη ναξιακή κοινωνία, είναι η πρόταση - πρόσκληση των Ενεργών Πολιτών Νάξου για τη δημιουργία ενός μοναδικού ενιαίου πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου, το οποίο θα απαρτίζεται από τα πιο ικανά πρόσωπα της κοινωνίας μας, τα οποία θα προέρχονται από όλους τους, κοινωνικούς, πολιτικούς και επαγγελματικούς χώρους. Ένα ψηφοδέλτιο που θα πλαισιώνεται από νέους ανθρώπους, φορείς νέων ιδεών, φορείς ελπίδας για τον τόπο μας, από ανθρώπους γεμάτους ζωντάνια και όρεξη για δουλειά, απαλλαγμένους από παλαιοκομματικές νοοτροπίες, ανθρώπους που θέλουν ένα μέλλον με προοπτική, ένα περιβάλλον φιλικό, έναν τόπο που να τους αξίζει και να τους εμπνέει.
Όλοι συμφωνούν ότι η Νάξος διαθέτει πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, ικανότατους νέους ανθρώπους, τους οποίους οφείλει η κοινωνία μας να αξιοποιήσει προς όφελός της. Η δημιουργία ενός ενιαίου εκλογικού συνδυασμού αναδεικνύεται ως μοναδική ευκαιρία για να απελευθερωθούν δυνάμεις, να αναδειχτούν αρετές, ιδέες και αξίες, οράματα και δημιουργικές ανησυχίες. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου, οι οποίες ως τώρα έχουν θετική ανταπόκριση.
Ευθύνη των υποψηφίων δημάρχων είναι, αφού παραμερίσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ή τις κομματικές τους δεσμεύσεις, να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αποδεχόμενοι το προσκλητήριο των Ενεργών Πολιτών Νάξου και της πλειοψηφίας του ναξιακού λαού, συμπορευόμενοι όλοι μαζί σε ένα ελπιδοφόρο ψηφοδέλτιο, για να διαμορφώσουν ελπιδοφόρα την πορεία του τόπου μας προς το μέλλον.

Να χτίσουμε το μέλλον της Νάξου όλοι μαζί σε νέες βάσεις με νέα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE