Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Κοινοβουλευτικός" έλεγχος Νάξου - 3ο θέμα: "Επιτόπιο Μουσείο ...Εγκατάλειψης"

Όταν οι Δημότες υποβάλλουν εύλογα ερωτήματα στο Δήμαρχο, στους Δημοτικούς Συμβούλους και γενικά στους φορείς του τόπου μας, τα οποία μάλιστα απηχούν τις ανησυχίες, τις απορίες και τις αγωνίες της πλειονότητας των συμπολιτών μας, είναι εξίσου εύλογο ότι οι ερωτώμενοι είναι υποχρεωμένοι να βγαίνουν δημόσια και να απαντούν με ξεκάθαρο τρόπο. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ερωτήματα για δύο σημαντικά θέματα, (α) για τους χώρους στάθμευσης και (β) για τα λύματα του Κυνιδάρου που καταλήγουν στη Λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών. Δυστυχώς, για κανένα από τα δύο θέματα δεν υπήρξε απάντηση από κανέναν ερωτώμενο. Εύλογη λοιπόν θα είναι η αγανάκτηση και η οργή που μπορεί να προκύψει για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία τους.

Τα τοπικά ΜΜΕ είναι επίσης υποχρεωμένα να ανακινούν τα θέματα που σκοπίμως ή όχι λησμονούνται και παραμένουν άλυτα. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να λειτουργούν ως "λαγωνικά", δεν πρέπει να περιμένουν τις ειδήσεις στο πιάτο. Απαιτείται δημοσιογραφική διερεύνηση, επιτόπια έρευνα, αίτηση επίσημων εγγράφων, αποφάσεων, πρακτικών και παραστατικών, όπου χρειάζεται, για ενέργειες ή παραλείψεις των φορέων. Μόνο έτσι θα ασκείται συνεχής πίεση για ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών.

Αναγκάζομαι αυτή τη φορά να ασχοληθώ και πάλι με ένα θέμα στο οποίο είχα αναφερθεί από το ίδιο μπλογκ στις 18 Ιουλίου 2009 με τίτλο: Επιτόπιο Μουσείο Γρόττας: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Το Επιτόπιο Μουσείο της Γρόττας είχε εγκαινιαστεί από τον Κωσταντίνο Σημίτη με δόξες και τιμές, σήμερα όμως η εικόνα του περιβάλλοντος χώρου είναι απογοητευτική. Μολονότι βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική περίοδο, σήμερα ο επισκέπτης πλησιάζοντας στο χώρο του μουσείου αντικρίζει την εικόνα που περιγράφαμε και τον Ιούλιο του 2009:


  • Από τα 12 συνολικά πλινθόχτιστα κολωνάκια, μόνο τα 2 διαθέτουν φωτιστικά σώματα που λειτουργούν το βράδυ. Στα υπόλοιπα κολωνάκια οι λάμπες είναι χαλασμένες.

  • Το ένα από τα 12 κολωνάκια έχει σπάσει εδώ και πολλούς μήνες και η ζημιά δεν έχει αποκατασταθεί. Τα περισσότερα από τα χωνευτά φωτιστικά σώματα ("χελώνες") δε λειτουργούν. Τα μεταλλικά κάγκελα της γέφυρας, οι μεταλλικές σκάρες, τα συρματόσκοινα είναι διαβρωμένα.

  • Ο κήπος πάνω από το μουσείο παραμένει εγκαταλεμμένος και οι τρεις πρασιές που δημιουργήθηκαν στη βοτσαλωτή πλατεία πάνω από το μουσείο, μπροστά από τη Μητρόπολη, παραμένουν αφύτευτες και αξιοποιούνται αποκλειστικά από τους σκύλους για τις ακαθαρσίες τους.

  • Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στη δυτική πλευρά του μουσείου, στην οποία αντικρίζει κανείς τις ακαθαρσίες ανάμεσα στα ατάκτως ερριμμένα και εκτεθειμένα μαρμάρινα εκθέματα.

  • Σα να μην έφταναν αυτά, τελευταία, ο χώρος έγινε και επικίνδυνος, καθώς κάποια ξύλα της γέφυρας έχουν σπάσει και έχουν φύγει από τη θέση τους δημιουργώντας κινδύνους για ατύχημα στους επισκέπτες. Αλλά και τα υπόλοιπα ξύλα έχουν στραβώσει και χρήζουν αντικατάστασης.

Ερώτηση:

Κύριε Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, έχει ο Δήμος ευθύνη για τη συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου του μουσείου ή είναι ευθύνη της αρχαιολογίας; Έχετε ενημερωθεί από υπαλλήλους σας ή από υπαλλήλους του μουσείου για την επικινδυνότητα της κατάστασης της γέφυρας που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του μουσείου;

Αν εμπίπτει στη δική σας αρμοδιότητα, τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος και να εκλείψουν οι κίνδυνοι από τις ασυντήρητες εγκαταστάσεις; Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε άμεσα για τη βελτίωση της αισθητικής του περιβάλλοντος χώρου δεδομένης και της έναρξης της τουριστικής περιόδου;

Πρόταση

Απαιτούμενες ενέργειες:

Άμεση αποκατάσταση ξύλων γέφυρας, φωτισμού και σπασμένης κολώνας. Φύτευση καλλωπιστικών φυτών στον κήπο και τις πρασιές, φωταγώγηση τη νύχτα, καθαρισμός χώρου, στάθμευση στον παρακείμενο πεζόδρομο μόνο των οχημάτων των περιοίκων (κατοίκων της Παλιάς Χώρας) με χρήση ειδικής κάρτας εισόδου που θα εκδόσει η Δημοτική Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE