Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Επιτόπιο Μουσείο Γρόττας: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου

Από την περασμένη δεκαετία που το Επιτόπιο Μουσείο της Γρόττας είχε εγκαινιαστεί με δόξες και τιμές από τον τότε πρωθυπουργό, κ. Σημίτη, μέχρι σήμερα κύλισε πολλή αλμύρα στις εξωτερικές εγκαταστάσεις του μουσείου. Παρά τις κατά καιρούς συντηρήσεις που έγιναν στο χώρο και μολονότι βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική περίοδο, σήμερα ο επισκέπτης πλησιάζοντας στο χώρο του μουσείου αντικρίζει την παρακάτω εικόνα:
Από τα 12 συνολικά πλινθόχτιστα κολωνάκια, μόνο τα 2 διαθέτουν φωτιστικά σώματα που λειτουργούν το βράδυ. Στα υπόλοιπα κολωνάκια οι λάμπες χρειάζονται εδώ και πολλούς μήνες αντικατάσταση. Το ένα από τα 12 κολωνάκια έχει σπάσει εδώ και καιρό και η ζημιά δεν έχει αποκατασταθεί.
Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα χωνευτά φωτιστικά σώματα παραμένουν χαλασμένα. Τα μεταλλικά κάγκελα της γέφυρας, οι μεταλλικές σκάρες, τα συρματόσκοινα είναι διαβρωμένα και η μπογιά σε πολλά σημεία έχει απομακρυνθεί. Ο κήπος πάνω από το μουσείο δε φροντίζεται συστηματικά και γι΄αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αφύτευτος.
Οι τρεις πρασιές που δημιουργήθηκαν στη βοτσαλωτή πλατεία πάνω από το μουσείο, μπροστά από τη Μητρόπολη, παραμένουν αφύτευτες και αξιοποιούνται αποκλειστικά από τους σκύλους για τις ακαθαρσίες τους.
Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στη δυτική πλευρά του μουσείου, στην οποία αντικρίζει κανείς τις ακαθαρσίες ανάμεσα στα ατάκτως ερριμμένα και εκτεθειμένα μαρμάρινα εκθέματα.
Όσον αφορά στην επισκεψιμότητα του μουσείου, είναι αμφίβολο αν αυτή έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αρχαιολόγων ή συμβαδίζει με τις αμφίβολης αξίας χωρικές διευθετήσεις που εχουν γίνει στον περιβάλλοντα χώρο, η χρηστικότητα του οποίου είναι βέβαιο ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Από την άλλη πλευρά, προτού ακομη ξεκινήσει καλά καλά η τουριστική περίοδος, απαγορεύτηκε αυστηρά η είσοδος και στάθμευση οχημάτων στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου με εντολή της αρχαιολογίας, την οποία έσπευσε να εφαρμόσει η δημοτική αστυνομία. Κλήσεις εκδίδονται ακόμη και σε σταθμευμένα μοτοποδήλατα. Από τη ρύθμιση αυτή δεν εξαιρούνται ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής της Παλιάς Χώρας, οι οποίοι εξυπηρετούνταν ως τώρα αποκλειστικά από αυτό το χώρο.
Από τη μια λοιπόν ένα τέλεια υποβαθμισμένο περιβάλλον γύρω από το μουσείο με ευθύνη των αρμοδίων και από την άλλη η προσπάθεια να μας πείσουν ότι τα οχήματα στο χώρο αυτό - και μάλιστα σε περίοδο έλλειψης χώρων στάθμευσης - δημιουργούν πρόβλημα. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά υπερίσχυσε η αρχαιολογία και οι τουρίστες έναντι των δημοτών της Νάξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE