Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΠΟΔΔ - ΠΟΔΝ: σημειώσατε 1

Από την ίδρυση των δύο πολιτιστικών οργανισμών των ναξιακών δήμων, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δρυμαλίας και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νάξου έχουν πραγματοποιηθεί πληθώρα εκδηλώσεων. Ως προς τον αριθμό, τη βαρύτητα και την πρωτοτυπία των εκδηλώσεων η ζυγαριά αναμφισβήτητα έχει γείρει προς την πλευρά της Δρυμαλίας. Εκδηλώσεις ζωντανές, διαδραστικές, συμμετοχικές, με χρώμα τοπικής παράδοσης και πολιτισμού. Όχι μόνο θέαμα και εντυπωσιασμός, αλλά εργαλειακή στόχευση και παραγωγή πολιτισμικού προϊόντος. Όχι μόνο προς τέρψη του κοινού αλλά και για προβληματισμό και ευαισθητοποίησή του.
Η πρόσφατη ανασυγκρότηση του Δ. Σ. του μέχρι πρότινος παραπαίοντος ΠΟΔΝ αποτελεί την ύστατη ελπίδα για να βρει ο πολύπαθος φορέας το βηματισμό του, να επανακτήσει το χαμένο κύρος του - αν είχε και ποτέ κύρος - και να επιτελέσει με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα την αποστολή του. Ο πολύπειρος στα πολιτιστικά θεματα πρόεδρός του, κ. Κώστας Καρποντίνης, ίσως καταφέρει να νεκραναστήσει τον ΠΟΔΝ και να τον αναδείξει σε πολιτιστικό φορέα αντάξιο του ΠΟΔΔ ή και ακόμη καλύτερο.
Κατά τα άλλα, μια στοιχειώδης συνεργασία μεταξύ των δύο πολιτιστικών οργανισμών θα μπορούσε να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στον προγραμματισμό όσο και στη διάχυση του πολιτισμικού προϊόντος σε ολόκληρο το νησί. Ο πολιτισμός του νησιού είναι ενιαίος και η διαχείρισή του θα πρέπει να γίνεται με ενιαίο τρόπο και όχι με επικαλύψεις και ανταγωνιστική διάθεση. Επίσης, εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να διαχυθούν και στην υπόλοιπη Νάξο είναι κρίμα να περιορίζονται μόνο στο μισό νησί. Τέλος, η ενιαία διαχείριση των πολιστικών εκδηλώσεων θα συνέβαλε στο σωστό προγραμματισμό τους και στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού.
Ίσως καταλήγουμε σε προηγούμενο συμπέρασμα για την ανάγκη σύστασης μιας τοπικής ομοσπονδίας ναξιακών συλλόγων, η οποία θα ενσωματώσει τους δύο πολιτιστικούς οργανισμούς των δήμων και μαζί με αυτούς κι όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού με σκοπό την ενιαία και αποτελεσματικότερη διαχείριση του πολιτισμικού μας προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE