Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Τα κροκοδείλια δάκρυα, η ομολογία ευθυνών, το όψιμο ενδιαφέρον και η παντελής έλλειψη ευαισθησίας

Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό μαθητικό δυστύχημα καταθέτω τις παρακάτω σκέψεις:

Ευθύνες σίγουρα υπάρχουν, είναι συγκεκριμένες και εύκολα προσωποποιούνται, όσο κι αν διαχέονται σε περισσότερα πρόσωπα, όσο κι αν τα πρόσωπα αρνούνται να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Όμως το θέμα τελεί υπό δικαστική διερεύνηση και οφείλουμε όλοι να περιμένουμε με σεβασμό το σχετικό πόρισμα.

Ο Δήμος της Νάξου, έστω και πολύ αργά, ομολογεί έμμεσα τις βαρύτατες ευθύνες του για την έλλειψη ασφάλειας στις υποδομές των δημόσιων χώρων. Αυτή είναι η πραγματική σημασία και το περιεχόμενο της αίτησης της μείζονος αντιπολίτευσης για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί η ασφάλεια των υλικοτεχνικών υποδομών του Δήμου. Αποτελεί σαφή ομολογία ότι θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν γίνει όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να έχουν προβλεφθεί οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι σε όλους τους δημόσιους χώρους και ειδικά στους χώρους άθλησης παιδιών. Πολύ αργά ευαισθητοποιηθήκατε, κύριοι της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης. Η δικαιοσύνη όμως και οι πολίτες δεν είναι αργά να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Καταδεικνύεται η ανάγκη έναρξης μιας σοβαρής συζήτησης για τις πραγματικές προτεραιότητες και ανάγκες της κοινωνίας μας, επικεντρώνοντας επιτέλους το ενδιαφέρον στους κατοίκους του νησιού μας, στη νέα γενιά, στην ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών υγείας και παιδείας, με γνώμονα το σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον.

Είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενεργοποίηση των πολιτών και η συμμετοχή τους στα κοινά. Οι μέχρι σήμερα αυτοδιοικητικές πρακτικές έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές, όπως και τα πρόσωπα που τις εκφράζουν και τις εφαρμόζουν. Απαιτείται η συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας, των νέων ανθρώπων και των ανθρώπων που μπορούν και θέλουν πραγματικά και μπορούν να εργαστούν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στον τόπο μας και τη διαμόρφωση θετικών προοπτικών για τη νέα γενιά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιοποιηθεί το ευκαιριακό ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας που άρχισαν επιτέλους να ασκούν δημόσια κριτική. Επειδή όμως μόνο με ευχολόγια, αφορισμούς και ευκαιριακή κριτική δεν αντιμετωπίζονται τα χρόνια προβλήματα του τόπου μας, είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι έμπρακτα τις ατομικές και συλλογικές ευθύνες που μας αναλογούν με την ενεργή συμμετοχή μας στα κοινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE