Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Προεκλογική εικόνα με φόντο τον Ενιαίο Δήμο

Άρχισαν τα όργανα στη Νάξο για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με φόντο το νέο Καποδίστρια ΙΙ. Κόσμος και κοσμάκης έχει ξεχυθεί στους δρόμους, προσεγγίζοντας υποψήφιους για να καταρτίσουν ψηφοδέλτια. Η λογική του «όποιος πρόλαβε… τον Κύριον είδε» επικρατεί, δημιουργώντας σε άλλους ανησυχία, σε άλλους αγωνία και σε άλλους πανικό. Υπάρχει ο φόβος ότι με το νέο Καποδίστρια θα είναι πιο δύσκολη η εξεύρεση υποψηφίων, τουλάχιστο στα χωριά, αυτό όμως εξαρτάται και από τον αριθμό των ψηφοδελτίων που θα προκύψουν.
Με τη σημερινή κατάσταση αποσύνθεσης και διάλυσης που επικρατεί στις τρεις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Νάξου, αλλά και του Δήμου Δρυμαλίας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν κάποιες από αυτές θα καταφέρουν ή θα επιχειρήσουν να καταρτίσουν εκ νέου ψηφοδέλτια. Οι τάσεις είναι φυγόκεντρες, η κατακραυγή του κόσμου τις ενισχύει και η βεβαιότητα ότι νέες παρατάξεις βρίσκονται υπό επώαση έχει αρχίσει να προκαλεί νευρικότητα και άγχος στις ηγεσίες των εν ενεργεία δημοτικών παρατάξεων.
Η φήμη ότι μια νέα παράταξη, πολυσυλλεκτική, υπερκομματική και απαρτισμένη με καταξιωμένα και ανιδιοτελή πρόσωπα της ναξιακής κοινωνίας είναι στα σκαριά έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε βεβαιότητα και δε φαίνεται ότι θα αργήσει η νέα διακήρυξη να δημοσιοποιηθεί.
Φημολογείται μάλιστα ότι η παράταξη αυτή θα συμβολίσει και θα επιδιώξει να φέρει τη νέα ελπίδα για το νησί μας, για να φύγει η Νάξος μπροστά, να ξεκολλήσει από τη στασιμότητα και τη μιζέρια. Για να δοθεί επιτέλους ο απαιτούμενος σεβασμός στον πολίτη, στη νεολαία, στο περιβάλλον, την παιδεία, την υγεία, τα έργα υποδομής. Για να ιεραρχηθούν σωστά τα προβλήματα και να αναζητηθούν αποτελεσματικές λύσεις, με ανιδιοτέλεια και αποτελεσματικότητα.
Παράλληλα όμως με την αναμενόμενη νέα πρωτοβουλία πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα ξαναγίνουμε θεατές στο ίδιο έργο που παίζεται σε κάθε δημοτική αναμέτρηση: θα δούμε πρόσωπα που έχουν ήδη συμμετάσχει στα δημοτικά συμβούλια και έχουν εγγράψει αρνητική παρουσία για τον τόπο να πασχίζουν να παραμείνουν στην εξουσία υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες, θα ακούσουμε την ίδια προεκλογική κασέτα με τις ίδιες ακριβώς υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Θα δούμε κομματικές φιγούρες να πασχίζουν να εμφανίσουν τα κομματικά τους προσόντα ως κοινωνική καταξίωση και προσφορά προς τον τόπο, εκμεταλλευόμενοι την εξάρτηση των πολιτών από τα κόμματα. Θα δούμε εμφανίσεις στα παρατημένα χωριά μας προσώπων που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους και ζητούν ανανέωση του ίδιου συμβολαίου "τιμής".
Μπορεί να δούμε και πολίτες που θα πέσουν για μια ακόμη φορά στην ίδια παγίδα, στο ίδιο δόλωμα υπερψηφίζοντάς τους, με το βλέμμα στην εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, προσκολλημένοι στα κόμματα, εθισμένοι στις πελατειακές σχέσεις, ενώ στην πραγματικότητα θα γίνονται μακροπρόθεσμα υπαίτιοι για τη ζημιά που θα συνεχίσει να υφίσταται μετεκλογικά ο τόπος και όλοι μας μαζί.
Ένα είναι σίγουρο! Ο Ενιαίος Δήμος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών και το μέλλον του νησιού μας υπαγορεύει την ενεργοποίηση νέων προσώπων, ικανών, με νέες αντιλήψεις και πρακτικές και ανάληψη συλλογικής ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE