Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΘΑ ΧΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ

Οι πρόσφατα διοχετευθείσες στα ΜΜΕ πληροφορίες για τη δήθεν "κάθοδο" παλιών γνώριμων αυτοδιοικητικών προσώπων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές δεν αποτελούν τίποτε άλλο από βολιδοσκόπηση των αντιδράσεων των συμπολιτών μας. Διότι δεν μπορεί να είναι ρεαλιστικά τα σενάρια διακυβέρνησης του τόπου μας από τα ίδια εκείνα πρόσωπα που κατά το πρόσφατο παρελθόν υπηρέτησαν για χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση και ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Πρόσωπα που δοκιμάστηκαν στον αυτοδιοικητικό στίβο συμβάλλοντας με το δικό του ο καθένας τρόπο στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης του τόπου μας, κατάσταση δεν είναι σίγουρο ότι κρίνεται θετική από τις παροντικές γενιές.

Πρόσωπα στα οποία δόθηκε άφθονος χρόνος και ευκαιρίες να παραγάγουν έργο για το καλό του τόπου μας, αλλά η παρακαταθήκη τους δεν έχει αξιολογηθεί τόσο θετική για τον τόπο. Κι αυτό γιατί ζωτικής σημασίας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να επιτευχθούν, όπως η επισκευή και βελτίωση του λιμανιού, η χωροθέτηση εμπορικού λιμανιού, ο ΧΥΤΥ, η λειτουργία του νοσοκομείου, το δικαστικό μέγαρο, η διαχείριση του νερού, η προστασία του περιβάλλοντος, το κυκλοφοριακό, οι σύγχρονες αθλητικές και εκπαιδευτικές υποδομές, κ.ο.κ.

Πολλά από τα ήδη ολοκληρωμένα έργα αποδείχθηκαν εκ των υστέρων λειψά ή άστοχα, όπως η χωροθέτηση των σχολείων δίπλα στο νοσοκομείο, το ήδη κορεσμένο λύκειο, το ήδη κορεσμένο δημαρχείο, το νεκροταφείο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τα Δημοτικά Σφαγεία που λειτουργούν μέσα στο σκουπιδότοπο, κοκ. Ακόμη κι αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι λανθασμένες επιλογές, όπως η κατασκευή ΧΥΤΑ αντί ΧΥΤΥ.


Παράλληλα, δόθηκε η χαριστική βολή στα χωριά των Δήμων, τα οποία εγκαταλείφθηκαν στο έλεος του Θεού, αποκλεισμένα από κάθε μορφή ανάπτυξης και βελτίωσης των όρων ζωής των κατοίκων τους και αποκλεισμένα από τα κέντρα των αποφάσεων.

Εϊτε λοιπόν θετικό είτε αρνητικό χαρακτηρίσει κανείς το έργο των προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων, ένα είναι το σίγουρο: ότι τα πρόσωπα αυτά ό,τι είχαν να προσφέρουν στον τόπο το έχουν προσφέρει. Τίθεται δηλαδή το ερώτημα: Σε τι αποσκοπούν πλέον αυτοί οι άνθρωποι; Να προσφέρουν και πάλι τις "ευεργεσίες" τους στον τόπο; Με ποιες ιδέες, με ποια δύναμη, με ποιο όραμα; Αν είχαν να προσφέρουν κάτι περισσότερο, τους δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουν. Δεν τους χρειάζεται ακόμη μια ευκαιρία, γιατί αυτή η ευκαιρία δε θα αξιοποιηθεί για να επανορθώσουν τα ενδεχόμενα λάθη τους, αλλά για να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση της εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων, της μονόπλευρης ανάπτυξης του νησιού και της περαιτέρω υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Εν κατακλείδι, τα πρόσωπα που δοκιμάστηκαν στο πρόσφατο αυτοδιοικητικό παρελθόν το καλύτερο που έχουν να κάνουν πλέον είναι να αποσυρθούν οριστικά αφήνοντας τα ηνία στα στιβαρά χέρια νέων ανθρώπων, οι οποίοι είναι φορείς νέων ιδεών, φορείς ελπίδας για τον τόπο τους, σε ανθρώπους γεμάτους ζωντάνια και όρεξη για δουλειά, απαλλαγμένους από τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες, ανθρώπους που θέλουν ένα μέλλον με προοπτική, ένα περιβάλλον φιλικό, έναν τόπο που να τους αξίζει και να τους εμπνέει. Να δοθεί η ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να αναδείξουν τις αρετές, τις ιδέες και τις αξίες τους, τα οράματα και τις δημιουργικές τους ανησυχίες. Όλοι συμφωνούν ότι η Νάξος διαθέτει πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, ικανότατους νέους ανθρώπους, τους οποίους οφείλει η κοινωνία μας να αξιοποιήσει προς όφελός της.

Γιατί ο τόπος μας πρέπει να πορευτεί προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE