Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Ο εφιάλτης των γεωτρήσεων ξαναγύρισε στη Νάξο

Στον Κυνίδαρο εστιάζεται το ενδιαφέρον για το νερό για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι τα υδάτινα κοιτάσματα που υπάρχουν στην περιοχή. Ο δεύτερος λόγος είναι οι προσπάθειες που γίνονται τελευταία για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου και πολύτιμου αυτού αγαθού της περιοχής.
Σε μια εποχή που η λειψυδρία έχει κάνει την εμφάνισή της απειλητικά, -βλέπε τη φετινή ανομβρία αλλά και την αναβροχιά των τελευταίων χρόνων, κάποιοι από το Δήμο Δρυμαλίας ανακάλυψαν ότι το νερό που κρύβεται στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής του Κυνιδάρου είναι πραγματικό χρυσάφι. Το τελευταίο διάστημα, οι γεωτρήσεις στην περιοχή τείνουν να λάβουν τη μορφή επιδήμίας. Κάτοικοι του Δήμου Δρυμαλίας, οι οποίοι έχουν κτήματα στα όρια της περιφέρειας Κυνιδάρου και σε περιοχή με πλούσια υδάτινα αποθέματα εξασφάλισαν άδειες γεωτρήσεων, οι οποίες κανείς δεν ξέρει πώς δόθηκαν, αν ελέγχθηκε το βάθος των γεωτρήσεων και η ποσότητα νερού που αντλείται.
Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Επειδή με τις παραπάνω γεωτρήσεις στέρεψαν τα πηγάδια της περιοχής "Αγία Ειρήνη" η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον Κυνίδαρο και τη Μονή, άρχισαν και οι Κυνιδαριώτες να κάνουν γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος, απειλώντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, ακόμη και την κοινοτική γεώτρηση.
Το εξωφρενικό είναι ότι, ενώ μέχρι τώρα η έγκριση δινόταν ιεραρχικά, αρχής γενομένης από το Τοπικό Συμβούλιο του Κυνιδάρου, ύστερα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ακολούθως από τη Νομαρχία και τέλος από την Περιφέρεια, η τελευταία άδεια δόθηκε απευθείας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατόπιν έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου από τη Νομαρχία Κυκλάδων. Ημερομηνία έκδοσης: 13/10/2008.
Το Τοπικό Συμβούλιο Κυνιδάρου πληροφορήθηκε για την αδειοδότηση της γεώτρησης μόνο όταν η γεώτρηση είχε ξεκινήσει και μάλιστα τη στιγμή που δε θα μπορούσε πια να εμποδίσει τη γεώτρηση, αφού η άδεια υπήρχε "νόμιμα". Επισημαίνεται μάλιστα το γεγονός ότι το πρώην Κοινοτικό Συμβούλιο Κυνιδάρου είχε ομόφωνα αποφασίσει να μην εκγρίνει καμία άδεια γεώτρησης στην περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστο 1500 μέτρων από την κοινοτική γεώτρηση.
Πώς τώρα η Νομαρχία και η Περιφέρεια εγκρίνουν αυτές τις άδειες σε καιρούς που κινδυνεύουν να ξεραθούν τα πάντα και να διψάσουμε όλοι, τη στιγμή που δε γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ούτε τις αρδευτικές και υδρευτικές ανάγκες της περιοχής και του νησιού γενικότερα; Είναι απορίας άξιον.
Επειδή τυγχάνει να είμαι μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Κυνιδάρου αποδοκιμάζω όπως και σύσσωμοι οι συγχωριανοί μου τέτοιες αποφάσεις που θέτουν στο περιθώριο τα Τοπικά Συμβούλια και υποθηκεύουν το μέλλον ολόκληρων περιοχών χωρίς να λογαριάζουν τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των αποφάσεων. Γι' αυτό το λόγο εξάλλου συγκεντρώθηκαν δεκάδες υπογραφές διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του Κυνιδάρου.
Προτού χαρίσουν και την τελευταία σταγόνα από το πολύτιμο δημόσιο αγαθό στους ιδιώτες, οι οποίοι θα το "μοσχοπουλάνε" μετά στους δημότες των δύο Δήμων, ας ευαισθητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι και όλοι οι ενεργοί πολίτες του νησιού και επιτέλους ας παρέμβει και κανένας εισαγγελέας.


Κων/νος Κλουβάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE