Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Πού καταλήγουν τα λύματα του Κυνιδάρου;

Ξανά με το νερό, καθώς αποτελεί μείζον και επίκαιρο θέμα. Περιμένουμε όλοι πώς και πώς τις βροχές για να γεμίσει το φράγμα και η λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών. Αν βρέξει αρκετά το φετινό χειμώνα ανανεώνεται η ελπίδα μας να μην ξεμείνουμε από νερό το επόμενο καλοκαίρι. Αν όχι, τα πράγματα δυσκολεύουν
Το θέμα όμως του παρόντος άρθρου δεν είναι η διαχείριση του νερού. Αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία. Το θέμα μας εδώ είναι ο τρόπος συγκέντρωσης του νερού στη λιμνοδεξαμενή Εγγαρών. Το πρόβλημα είναι παλιό και γνωστό:
Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα λύματα του Κυνιδάρου χύνονται στον ξεροπόταμο του χωριού, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό των Εγγαρών. Η απόρριψη των λυμάτων στον ποταμό των Εγγαρών γίνεται πολύ ψηλότερα από το σημείο στο οποίο είναι κατασκευασμένο το φρεάτιο συλλογής νερού, από όπου το νερό διοχετεύεται μέσω αγωγών στη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών. Όσο κι αν αποφευχθεί η συλλογή του πρώτου νερού που λογικά είναι περισσότερο αναμιγμένο με λύματα, είναι βέβαιο ότι τα λύματα συνεχίζουν να ρέουν και να αναμιγνύονται με το υπόλοιπο νερό ή να μολύνουν την κοίτη του χειμάρρου. Αν μάλιστα μετά την πρώτη βροχή αργήσει να βρέξει και ο συλλέκτης νερού παραμείνει ανοιχτός, η επόμενη ποσότητα νερού θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αναλογία λυμάτων.
Δυστυχώς, το νερό αυτό καταλήγει στις βρύσες των σπιτιών μας. Οι τεράστιες ποσότητες χλωρίου που αδειάζονται στο παραπάνω κοκτέιλ ίσως επιτυγχάνουν τον καθαρισμό του νερού. Έστω όμως και για ψυχολογικούς λόγους, το πρόβλημα των λυμάτων θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και καιρό. Είναι ζήτημα υγείας και πολιτισμού. Γιατί αν δεν καταλήγουν τα λύματα στη βρύση μας, τότε καταλήγουν στην παραλία του Αμμίτη, μολύνοντας το περιβάλλον.
Κύριοι Αυτοδιοικητικοί, είναι καιρός να δείτε το θέμα της διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων συνολικά και συστηματικά.
Κων/νος Κλουβάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE