Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον: το τρίπτυχο της αυτοδιοικητικής «σκασίλας»

Αξιότιμοι κύριοι Αυτοδιοικητικοί,
Η ευθύνη για το μέλλον του νησιού μας δεν ανήκει σε κανέναν άλλο, παρά σε εσάς που ο ναξιακός λαός εμπιστεύτηκε σε καίριες διοικητικές θέσεις για την πρόοδο του νησιού μας. Με απογοήτευση όμως βλέπουμε καθημερινά το χρόνο να περνάει αναξιοποίητος, το μέλλον να μας προσπερνά και να μας αφήνει πίσω, πολύ πίσω, στην υπανάπτυξη και την ακινησία. Έχω γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν για τα συσσωρευμένα λάθη σχεδιασμού που έγιναν από εσάς ή τους προκατόχους σας, επειδή δεν υπήρξε στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων με το βλέμμα προς το μέλλον, δεν υπήρξε η διορατικότητα και η ορθολογική ματιά που θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα των επιλογών. Με την αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων χωρίς συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό βασισμένο στις ανάγκες, δυνατότητες και προοπτικές του νησιού μας, ολοκληρώθηκαν έργα τα οποία αποδείχθηκαν πολύ γρήγορα ανεπαρκή για την εξυπηρέτηση ακόμα και των βραχυπρόθεσμων ή μεσοπρόθεσμων αναγκών για τις οποίες υλοποιήθηκαν. Θα ξαναθυμίσω μερικά από αυτά τα «μεγαλόπνοα», αλλά ανεπαρκή έργα: Αεροδρόμιο: έπεσε «κοντό», Φράγμα Φανερωμένης: έγινε «σουρωτήρι», Γεφύρι επαρχιακού Χώρας-Γαλανάδου: χρόνια αγεφύρωτο σαν το «Γεφύρι της Άρτας», Δημαρχείο: έπεσε «μικρό», Λύκειο: ήδη «στενόχωρο», Μεγάλο λιμάνι: το «φιάσκο» των αιώνων, Νεκροταφείο Χώρας: «νεκρό» το έργο, Δημοτικό Σφαγείο: «κίνδυνος» για τη δημόσια υγεία, Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή Υπολειμμάτων: «θαμμένο» στα συρτάρια, Ανακύκλωση απορριμμάτων: «στον κάλαθο των αχρήστων», αστικό πράσινο: «αποψιλώθηκε» κι αυτό που είχε απομείνει.Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο μακρύ κατάλογο των λαθών και παραλείψεων το ανεπίλυτο κυκλοφοριακό, την κακή εικόνα της παραλίας, τα μπλόκια στο λιμάνι (αιώνια «σύμβολα» της αλαζονείας και της ανυπαρξίας στρατηγικού σχεδιασμού), κ.ο.κ. Θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε και λάθη που είμαστε ικανοί να κάνουμε από εδώ και στο εξής: Φράγμα Ποταμιάς: είμαστε «ικανοί» να το χάσουμε, ΤΕΙ ή ΑΕΙ: είμαστε «ικανοί» να μην το αποκτήσουμε, παραλίες: είμαστε «ικανοί» να χάσουμε τις γαλάζιες σημαίες, οδικό δίκτυο: είμαστε «ικανοί» να συνεχίσουμε να το διατηρούμε σε άθλια κατάσταση ως τον Αύγουστο, χωριά: είμαστε «ικανοί» να τα αφανίσουμε από το χάρτη με την αδιαφορία μας, σχολεία: είμαστε «ικανοί» να τα αφήσουμε να γκρεμίσουν πλακώνοντας και κόσμο, αμιαντοσωλήνες: είμαστε «ικανοί» να τους διατηρήσουμε στο διηνεκές, κ.ο.κ.
Α) Υγεία
Βοούν τον τελευταίο καιρό τα τοπικά ΜΜΕ για τον αμίαντο, τον οποίο ανακαλύψαμε μόλις πρόσφατα, εντελώς τυχαία και αναγκαστικά. Διότι, κύριοι Αυτοδιοικητικοί του νησιού μας, αποκλείεται να μην είχατε ακούσει εδώ και τόσα χρόνια για την επικινδυνότητα του αμιάντου. Όμως χωρίς δημοσιότητα και λαϊκή πίεση λόγω της συγκυρίας της μετακόμισης του 3ου Δημοτικού, το θέμα δε θα είχε αναδειχθεί κι εσείς θα καθόσασταν αμέριμνοι στις καρέκλες σας. Κι όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι συνάδελφοί σας να υποβαθμίσουν το θέμα, δε θα καταφέρουν να πείσουν κανέναν ότι ο αμίαντος είναι τάχα «αθώος». Είτε τον πίνουμε λόγω των αμιαντοσωλήνων, είτε τον εισπνέουμε λόγω των αμιαντοσκεπών και των καμινάδων που βρίσκονται παντού μες στη Χώρα, ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό προκαλείται συναγερμός και η απομάκρυνση του αμίαντου είναι άμεση οπουδήποτε αυτός αποκαλυφθεί.· Δεν είναι όμως μόνο ο αμίαντος που καθημερινά πίνουμε στο ποτήρι μας, κύριοι Αυτοδιοικητικοί. Είναι και τα λύματα του Κυνιδάρου, τα οποία μας «σερβίρονται» με το πόσιμο νερό. Μαζί αυτά τα δύο αποτελούν ωραιότατο «κοκτέιλ» για μας και τα παιδιά μας. Το οξύμωρο είναι ότι εκείνοι που παρακαλούν εδώ και χρόνια για την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού είναι οι κάτοικοι του Κυνιδάρου αντί να είναι οι κάτοικοι της Χώρας, λες και το έργο δεν αφορά πρωτίστως τη δική τους υγεία. Αλλά και αυτό το θέμα, αν δεν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη και δε λάβει την απαιτούμενη δημοσιότητα, θα αποσιωπηθεί τεχνηέντως και θα περάσει στις «καλένδες», μέχρι να ενσκήψει καμιά μαζική δυσεντερία ή άλλη επιδημία, ο μη γένοιτο!· Το Δημοτικό Σφαγείο Νάξου λειτουργεί μέσα στον ευρύτερο χώρο της χωματερής και λίγα μέτρα από αυτήν και σε πολύ κοντινή απόσταση από το Δημοτικό Νεκροταφείο Νάξου. Η χωροθέτηση αυτή θυμίζει λίγο μια άλλη «πετυχημένη» χωροθέτηση στη Χώρα της Νάξου: Λύκειο, 3ο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγεία Νάξου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου. Όλα δίπλα στο Νοσοκομείο
Β) Παιδεία
Η κτιριακή κατάσταση των σχολείων εδώ στη Νάξο έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ευθύνη γι αυτή την κατάσταση δεν ανήκει σε κανέναν άλλο παρά σ’ εσάς τους ίδιους, κύριοι Αυτοδιοικητικοί.· Σχολεία ετοιμόρροπα, εγκατελειμμένα στη φθορά της αλμύρας και του χρόνου.· Σχολεία αγνώστου «στατικότητας», με επικίνδυνες ρωγμές και σοβάδες που πέφτουν.· Σχολεία με κατασκουριασμένα υλικά, λόγω ανεπαρκούς συντήρησης.· Σχολεία με σάπια κουφώματα πολλών δεκαετιών, που αφήνουν το νερό της βροχής να πλημμυρίζει αίθουσες, γραφεία και διαδρόμους (Ακόμη και το νέο κτίριο «κόσμημα» του 3ου Δημοτικού πλημμύρισε με την πρώτη νεροποντή.· Σχολεία που αντιμετωπίζουν τις στεγαστικές τους ανάγκες με αίθουσες προκάτ ή στοιβάζοντας μαθητές σε διαδρόμους και αποθήκες για ολόκληρες χρονιές.· Σχολεία με προαύλια «καρμανιόλες» που στο παραμικρό πέσιμο τραυματίζουν τους μαθητές.· Σχολεία ανασφαλή για μαθητές και διδακτικό προσωπικό. Κύριοι Αυτοδιοικητικοί, η πολιτεία σας έχει αναθέσει την ευθύνη για τη συντήρηση και αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων, ώστε τα σχολεία να βρίσκονται πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Τις ίδιες συνθήκες, τις οποίες απολαμβάνετε στο Δημαρχείο Νάξου ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, έχετε την υποχρέωση να εξασφαλίσετε για την εκπαίδευση των παιδιών σας και των παιδιών των συμπολιτών σας. Να εξασφαλίσετε περιβάλλοντα ανθρώπινα και παιδαγωγικά κατάλληλα, διαμορφωμένα και εξοπλισμένα για τις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης. Αποτελεί ευθύνη δική σας και των προκατόχων σας η δεινή κατάσταση στην οποία σήμερα έχουν περιέλθει τα σχολικά κτίρια, γιατί προφανώς δεν ελήφθη εγκαίρως η απαιτούμενη μέριμνα. Διότι, εδώ και χρόνια, οι διευθυντές των σχολείων σας επισημαίνουν με συνέπεια και επιμονή τα προβλήματα και τις ανάγκες των σχολείων, για να μεριμνήσετε εγκαίρως για την επίλυσή τους. Για να πάψουν να παλεύουν με τα κτιριακά προβλήματα και να ασχοληθούν απρόσκοπτα με τα διδακτικά και διοικητικά τους καθήκοντα. Και σαν να μη φτάνει αυτό, δε διαφαίνεται κανένας στρατηγικός σχεδιασμός στον ορίζοντα για τη βελτίωση της κατάστασης. Στις προκάτ φαίνεται ότι θα «στενάζει» η παιδεία της Νάξου για κάμποσα χρόνια ακόμη, όχι τόσο εξαιτίας της πολιτείας, όσο εξαιτίας της απουσίας σχεδιασμού από την τοπική αυτοδιοίκηση.Η δημιουργία του 4ου Δημοτικού Σχολείου, που θα στεγαστεί στο πρώην κτίριο του 3ου Δημοτικού, θα προσφέρει προσωρινή στεγαστική ανακούφιση στα άλλα δημοτικά σχολεία. Η ανέγερση όμως νέων σύγχρονων κτιρίων για τη στέγαση δημοτικών και νηπιαγωγείων θα πρέπει να μελετηθεί άμεσα και πολύ σοβαρά. Οι στεγαστικές ανάγκες θα πρέπει αυτή τη φορά να μελετηθούν με ορίζοντα εικοσαετίας και όχι με το βλέμμα στο παρόν ή στο προσεχές μέλλον. Για να μην αστοχήσουν για μια ακόμη φορά οι σχεδιασμοί.
Γ) Περιβάλλον
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν ανήκει πλέον στη διακριτική ευχέρεια του καθενός μας, αποτελεί υποχρέωση όλων μας. Εδώ στη Νάξο, όμως, η «προστασία του περιβάλλοντος» αντιμετωπίζεται μάλλον ως άγνωστη φράση για σας, κύριοι Αυτοδιοικητικοί. Η απουσία προγράμματος ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου; αποτελεί τεράστιο έλλειμμα για τη Νάξο, πρωτίστως όμως για εσάς, επειδή εσείς έχετε την ευθύνη για την υλοποίηση τέτοιου προγράμματος. Κρατάτε όμως κι όλους εμάς σε μια ιδιότυπη «ομηρία», γιατί δε μας παρέχετε την απαιτούμενη υποδομή να προστατέψουμε το περιβάλλον μας ανακυκλώνοντας τα παραπάνω υλικά, όπως έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να κάνουμε. Μας αναγκάζετε, δηλαδή, να ρυπαίνουμε, άθελά μας.Τα ερωτήματα που αφορούν το περιβάλλον είναι πολλά και τίθενται μόνο για προβληματισμό και αυτοκριτική:Πού είναι οι δεντροφυτεύσεις στη Χώρα της Νάξου, για τις οποίες υπήρξε δέσμευση προκειμένου να αφανιστεί το αλσύλλιο στο χώρο που χτίστηκε το Λύκειο; Πόσα ακόμη δέντρα ξεριζώθηκαν για να χτιστούν τα παρακείμενα νηπιαγωγεία χωρίς καμία αντίδραση; Πότε επιτέλους θα γίνει ο ΧΥΤΥ ή μήπως τελικά θα γίνει ΧΥΤΑ; Ως πότε θα ρυπαίνουμε το περιβάλλον, επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση δε μας παρέχει την απαιτούμενη υποδομή για ανακύκλωση; Ως πότε θα μας κρατάτε σε αυτή την ιδιότυπη «ομηρία», καθιστώντας μας ανήμπορους να προστατέψουμε το περιβάλλον μας; Ως πότε θα ταλαιπωρούμαστε και θα κινδυνεύουμε από το διάτρητο οδικό δίκτυο που μοιάζει κάθε τέτοια εποχή σα ναξιώτικη γραβιέρα; Τι θα κάνετε για την αποκατάσταση του τοπίου στα λατομεία του νησιού; Ως πότε θα συνεχίσετε να επιτρέπετε την κατασπατάληση του νερού στις πισίνες των ξενοδοχείων, την ώρα που η λειψυδρία μας έχει χτυπήσει την πόρτα; Οφείλετε να ενεργήσετε για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων που χρονίζουν και καταταλαιπωρούν το Ναξιακό λαό. Θα ένιωθα ιδιαίτερη ικανοποίηση αν λάμβανα κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα για ενημέρωση δική μου αλλά κυρίως των συμπολιτών μας.
Με εκτίμηση
Κων/νος Κλουβάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE