Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

ΜΙΚΡΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Ή ΚΟΜΒΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΟΥ;

(το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα "εν Κυνιδάρω Νάξου" τον Ιούλιο του 2007, φύλλο 18).
Αυτή η επιμονή να μεγαλώσει σώνει και καλά το λιμάνι της Χώρας, χωρίς να είναι πραγματικά εφικτό, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε καλό αποτέλεσμα. Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ακυρώσει το έργο και κάθε περαιτέρω σκέψη για επανάληψη του εγχειρήματος θα θεωρούνταν μάλλον εξωπραγματική. Κι όμως κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν ένα τεράστιο, κομβικό λιμάνι στη Χώρα κι αυτό βέβαια μπορεί εύκολα να εξηγηθεί λόγω των συμφερόντων, των υποδομών και των επενδύσεων που έχουν συσσωρευτεί στην πόλη.
Να γιατί χάνουμε τα έργα στη Νάξο: Γιατί προτιμάμε να μη γίνουν καθόλου παρά να γίνουν μακριά από τη Χώρα.
Αυτό το «πείσμα» δεν εξυπηρετεί στην πραγματικότητα εκείνους που δε θέλουν καθόλου τη δημιουργία κομβικού λιμανιού στη Νάξο; Διότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, αν συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια ανέφικτη ιδέα, θα χάσουμε και τ’ αυγά και τα καλάθια. Τη στιγμή μάλιστα που οι ευθύνες για τη μη αποκατάσταση του επικίνδυνου υπάρχοντος λιμανιού είναι τεράστιες.
Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας είναι καταπέλτης για την ακαταλληλότητα της θέσης του υπάρχοντος λιμανιού να φιλοξενήσει ένα κομβικό λιμάνι:
«Μόνον μετά από μελέτη, η οποία θα έχει εξετάσει τη δυνατότητα χωροθέτησης νέου λιμένα και προβλήτα επικίνδυνων φορτίων εκτός της πόλης και θα είχε καταλήξει αιτιολογημένα σε αρνητικό συμπέρασμα, θα ήταν δυνατή η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του επίδικου έργου, αφού θα είχε προηγηθεί συνολική περιβαλλοντική εκτίμηση για την επιβάρυνση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του οικισμού της Χώρας της Νάξου».
Κων/νος Κλουβάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE