Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

ΑΝ "ΦΑΜΕ" ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΧΥΤΑ, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΣΥΣΣΩΜΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Πασίγνωστο είναι πλέον το θέμα με τους ΧΥΤΑ. Τα ΜΜΕ προειδοποιούν ασταμάτητα για τα υπέρογκα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους "καθυστερημένους" Δήμους, για όσους δηλαδή δεν προλάβουν να λειτουργήσουν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ή -ακόμη καλύτερα-Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) μέχρι την εκπνοή του 2008.
Με τη Νάξο τι γίνεται; Καμιά επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για το πού βρισκόμαστε. Κανένας δεν έχει ενημερώσει αν γίνονται ενέργειες για την έναρξη του έργου ή αν πρόκειται να είναι έτοιμο το έργο πριν τη λήξη της προθεσμίας. Κανένας πλέον δεν αμφισβητεί ότι τα πρόστιμα θα πέσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είναι δυσβάσταχτα. Ποιος θα κληθεί να πληρώσει; Μα φυσικά οι δημότες. Είτε άμεσα με τη θέσπιση νέων δημοτικών τελών είτε μακροπρόθεσμα αποπληρώνοντας το δάνειο που θα αναγκαστεί να λάβει ο Δήμος Νάξου.
Αμείλικτα είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τα δημοτικά συμβούλια των δύο Δήμων του νησιού μας:
Τι γίνεται με αυτό το θέμα;
Θα έχουμε ΧΥΤΑ ως το Δεκέμβρη;
Αν ναι, πότε περιμένουν να ξεκινήσουν το έργο;
Αν όχι, πού κολλάει το έργο, ποιος έχει την ευθύνη; Ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα μετά;
Ένα είναι το βέβαιο. Ότι αν το έργο δε γίνει και τα δημοτικά συμβούλια του νησιού μας μας οδηγήσουν στην πληρωμή προστίμων, θα πρέπει σύσσωμα τα συμβούλια να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κι επειδή η ευθύνη για κάτι τέτοιο είναι τεράστια, θα πρέπει όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους. Θα είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν προκειμένου να γλιτώσουν από τη λαϊκή κατακραυγή για την αναποτελεσματικότητά τους.
Κων/νος Κλουβάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΝΑΞΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GOOGLE